Четвер, 25.04.2024, 08:53
Юрій Луканов - серйозний журналіст, який часто валяє дурня
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Основне меню
Почувайтеся як у дома, але не забувайте, що в гостях [1]
Новини [3]
Свіжа козюлька [35]
Поточні міркування і спостереження [11]
Колонки [29]
Розслідування [4]
ЗМІ про [31]
Інші матеріали
Головна » 2008 » Січень » 21 » Рубрика "ЮВІЛЕЇ"
22:02
Рубрика "ЮВІЛЕЇ"
Церкву в прикарпатському селі Старий Уґринів, де правив греко-католицький священик Андрій Бандера (батько Степана), колись сплюндровану більшовиками, відновили. Та не повернути отця Андрія, якого знищили на засланні. Вислали з України трьох рідних сестер Степана Бандери. Заслали до Сибіру десятки родин, які жили в селі поряд із Бандерами. Вивезли навіть старих і малих, які практично не могли мати жодного стосунку до ОУН. У процесі роботи над фільмом творча група (автор і продюсер Ю. Луканов, режисер В. ґелло, оператор К. Фролов) побувала на Галичині, в Мюнхені, у Лондоні. Вдалося знайти унікальну кіноплівку із зображенням С. Бандери, а також хроніку з його похорону. Виявили багато іншого унікального матеріалу. Зустрілися з Михайлом Вітинським — однокласником убивці Бандери, мешканкою села Старий Уґринів Анастасією Іванюк, яка знала Бандеру ще з дитинства. Подали свідчення ще багато причетних до Бандери і ОУН людей.
Отже, з 1927 року Степан Бандера — член УВО, з 1929-го — член ОУН, з кінця 1932 року — виконує обов'язки крайового провідника ОУН і крайового ко-манданта УВО.
 
 
ОУН вважалася в стані війни з урядами, які контролювали українські території. За організацію політичного вбивства радянського і польського урядовців, а вони були не єдиними, кого бойовики ОУН відправили на той світ, Бандера у червні 1934 року був заарештований і засуджений польським судом до смертної кари, яку було замінено на довічне ув'язнення. Звільнився із в'язниці 1939 року після розподілу Польщі між Німеччиною та Радянським Союзом. Після розколу ОУН очошовав так звану ОУН революційну. Розкол Степан Бандера — Андрій Мельник значно послабив націоналістичний рух. (І прикро, що й зараз багато хто забуває, що в розбраті — наша загибель).
 
 
Керована Бандерою ОУН боролася проти більшовиків і проти фашистів. Уже через вісім днів після початку німецько-радянської війни, ЗО червня 1941 року — ОУН скликала Національні збори у Львові, в Народному домі, і ухвалила акт відновлення Української держави. Та Гіт-лер не мав наміру на окупованих територіях створювати незалежні держави. Тому фашисти взяли С. Бандеру під домашній арешт, а потім — до. концтабору Заксенхаузен. У німецькому концтаборі загинули і двоє братів Степана — Олександр та Василь, активні ч/іени ОУН, замордовані польськими співв'язнями з помсти за боротьбу ОУН проти польського уряду.
Після закінчення війни С. Бандера здійснював політичне керівництво Українською Повстанською Армією, яка продовжувала збройну боротьбу з комуністичним режимом. У серпні 1952-го відмовився від посту провідника Організації через розходження з крайовим проводом ОУН. У серпні 1953 року Бандеру було обрано на IV конференції Закордонних Частин ОУН їхнім провідником. Бандера був свідомий того, що його чекає смерть від ворогів. Совіцьке КҐБ поставило ультиматум колишньому львівському студентові Богданові Сташин-ському: або він стає агентом КҐБ, або його сім'я, що мала зв'язки з лісом, їде до Сибіру, а він — до в'язниці на 25 років. І той зробив вибір. Сташин-ський одержав завдання КҐБ знищити Бандеру. Лідер ОУН не любив охорони. Але він не знав, повертаючись із офісу ОУН у Мюнхені, що на сходах будинку, де він мешкав, чекає убивця. Сташинський із пістолета вистрелив в обличчя Бандері ціанистою отрутою, від якої Бандера помер на місці. Це сталося 15 жовтня 1959 року. На його костюмі, що зберігається у Лондоні в музеї визвольних змагань,— краплі крові із смертельною отрутою. Нагадаємо, що за два роки перед тим Сташинський у той самий спосіб знищив і Лева Ребета. Після вбивства Бандери Cташинський добровільно пішов на Захід і зізнався у своєму злочині. Відбувся сенсаційний судовий процес, що продемонстрував світові, як Радянський Союз на урядово-мурівні приймає рішення про вбивство своїх політичних противників.
 
 
Убивці присудили 8 років, але він відсидів 4 з них, а потім зник з допомогою американських спецслужб. Совєцька пропаганда мала тонкий вишкіл. З Бандери зробили бандита, а слово бандерівець ще й досі багатьма людьми сприймається як брутальна лайка. Не вдаваймося до крайнощів: від очорнення Бандери до його канонізації. Бандера - уособлення своєї епохи, на фоні якого відбилися конфлікти як всередині нації, так і зовнішні. Ще не все вивчено в діяльності цієї неординарної постаті. Стільки документів, усі відео-матеріали про нього зберії.І ються у Москві. Хто знайде до них доступ?
Онук лідера ОУН, також Степ,ні Андрійович Бандера, який нині мешкає в Україні, мріє одерж, І ти паспорт нашої незалежної держави. Степан-онук зізм.нч я на прес-конференції з нак>.ци презентації фільму, що повни тю ще не розібрався в усіх де талях багатогранної І>юІ|>.Іфи свого діда. Бо багато матеріалів — то легенди, які склали ідеологи. А баба померла, коли онукові було 7 років, а батько — коли Степан мав 14 літ. Розпитати у найближчої рідні про життя діда не далося. Процес пізнання Степана Бандери триває. І не тільки для його онука.
Ольга Сущенко
Категорія: ЗМІ про | Переглядів: 727 | Додав: lukanov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Nelci  
0
I told my grdthmonaer how you helped. She said, "bake them a cake!"

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Block title
Теги
Вона працює а ми? Путін і стовп Тимошенко піарить Есхіла Симоненко і Ткаченко плюнули журнал Напади на журналістів Депутат Ткаченко і бухвет Янукович почує і що? Про теплі яйця на долоні Свинячий грип - не трихомоноз Литвин - плагіатор геноцид - президент України Янукович не читатель Бандеру позбавити героя Бандера сміється Янукович скаже як завяже Геній лисий Бузина Рибка - гордість чоловіча Сковорідк Фестиваль одного фільму імені Азаро Перша книга про третього президента Бандера мазохіст? Любові Бандери на зйомках фільму Бандера писал стихи Табірний роман у листах Українське кіно в голландському фес Рецензія фільму про Валерія і Джекі Вони в житті не зустрілися Півгодини про Козюльки Гітлерувати - не злочин Козюльки з носа України Толстой поруч з Лукановим Премія імені Берії П'яні вбивці чи без вини винні? За що мені любити донбасян? Табачник: полковник запасу - мініст Ліна незрівнянна Бакай - шахраї Жертва насильницької українізації В Україні нема російськомовних регі Табачник помирився з Колесниковим дискусія не про Бандеру Сталін біля своїх жертв Могильов - Бабруйськ Шевченко це Сталін Рідна Москва Бандери Кремль визнає Бандеру Янукович яйце і вінок ЧА і УПА SMS шахрайство білі шкарпетки Кучми Донбасяни-2 пологівський маніяк кукурікає колісниченко Михалков провал фільму Голодомор без перспективи Стаханов - Фхметов Кіріл Мазепа і свідоміти Не вбивайте Януковича! Азаров і пеня Проституційний суд простодушність грабіжників Путін задушиш у обіймах? Пшонкіна прокуратура фальсифікації шістнадцять років том Януковичу заборонено Наступна Ліна Костенко? Всі сидять япона мать! рік при владі Януковича куди стрибати замість гречки? бійка у ВР
Лічильник
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz