П`ятниця, 29.03.2024, 00:09
Юрій Луканов - серйозний журналіст, який часто валяє дурня
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Основне меню
Почувайтеся як у дома, але не забувайте, що в гостях [1]
Новини [3]
Свіжа козюлька [35]
Поточні міркування і спостереження [11]
Колонки [29]
Розслідування [4]
ЗМІ про [31]
Інші матеріали
Головна » 2008 » Січень » 20 » "Три любові Степана Бандери" - спроба деміфілогізації історії
21:44
"Три любові Степана Бандери" - спроба деміфілогізації історії
БАНДЕРА - ТЕМА НЕБЕЗПЕЧНА, БО ЩЕ НЕ ДУЖЕ ВІДОМА, ЗАТЕ ОПОВИТА МІФАМИ. ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ ФІЛЬМ ПРО ЦЮ ПОСТАТЬ, ЗНЯТИЙ З НАГОДИ РІЧНИЦІ СТЕПАНА БАНДЕРИ -ПРИКЛАД ТОГО, ЯК ПРОФЕСІЙНІСТЬ І ЧЕСНІСТЬ АВТОРА СПРОМОЖНІ ПОСПРИЯТИ ЗЛАГОДІ В СУСПІЛЬСТВІ.
 
Олена Левченко
Наприкінці 1942 року для ведення одночасної боротьби проти Вермахту і проти Червоної арміїї створено У ПА, яка на 31 березня 1943 р. нараховувала 4460 бійців, наприкінці 1944 року їх було вже 60 000.
У червні 1944 року всі політичні сили України зібралися для створення Української Головної Визвольної Ради. УГВР передбачала здійснення й дотримання демократичної програми, яка включала свободу навчання, поглядів і віровизнання, справедливий суспільний устрій, справжню законність і рівність усіх перед законом, громадянські права національних меншин, вільне підприємництво, що відповідало б інтересам громадян і нації.
Відтак, український визвольний рух, органічна частина європейського опору, відзначався специфічними рисами: на відміну від західноєвропейських країн, у яких був єдиний ворог -
нацисти - українцям доводилось боротися проти двох ворогів - Німеччи
ни й радянської Росії; УПА не мала підтримки ззовні; його слабкість, обумовлена відсутністю української держави, аж
ніяк не применшує зусиль українського опору, адже на руїнах
імперіалістичної війни він хотів виникнення незалежних національних
держав «в ім'я свободи всіх європейських народів та в ім'я особистої сво
боди кожного».
Здійснення таких шляхетних поривань стало можливим лише через кілька десятиліть. *
У грудні 1998 р. напередодні 90-річчя з дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери відбулася прем'єра телефільму Юрія Луканова «Три любові Степана Бандери» (виробництво ТІА Вікна, 1998 р.). Фільм, зразок журналістського дослідження, несподівано став оригінальним явищем як на рівні документально-публіцистичної розробки теми, так і на рівні пошуку злагоди в суспільстві.
Надзвичайно важливим було те, що фільм демонструвався на каналі ІСТУ, сигнал якого поширюється на всю Україну, адже крізь постать Бандери проходить найбільший і ще живий біль української історії нашого століття. Тривалий час наша країна була поділена між різними державами на східну та західну частини. Об'єднання їх відбулося 1939 р., коли Сталін і Гітлер цинічно переділили Східну Европу перед вирішальним поєдинком за панування над нею. Українські націоналісти, які перед тим боролися за незалежність Західної України від Польщі, зустріли як нового ворога радянський режим та ра-
дянську армію, де служили й українці зі Сходу.
Не об'єднала українців і війна з фашизмом: УПА, армія українських націоналістів, вела війну проти обох — і проти Гітлера, і проти Сталіна.
Але до років назалежности в Східній Україні не циркулювала ніяка інформація про загони УПА, їх просто називали «бандерівцями» — тобто бандити, колаборанти та вороги радянської влади в Західній Україні. Про це розповідали і численні радянські фільми.
Після проголошення незалежносте 1991 року українські документальні фільми, зняті про ОУН-УПА, набули різко протилежного пафосу. Режисери намагалися розглядати історію вже з точки зору тих, хто в ситуації масованої ідеологічної фальсифікації беріг та передавав пам'ять про Бандеру, як про непорочний символ боротьби за свободу й незалежність України. Висока емоційність таких фільмів викликала відторгнення у значної частини населення України, яка ще не володіла серйозною, виваженою історичною інформацією щодо зображуваних подій.
Юрію Луканову, який поставив перед собою завдання вивільнити постать Бандери від обох міфів і зробити його вартим звичайної людської уваги й зацікавлености, вдалося уникнути загравання з публікою, ні на хвилину не знижуючи серйозного ставлення до теми.
Звичайно, не можна сказати, що в 25-хвилинному фільмі автор розвінчує конкретні міфи. Він знищує саму міфологізуючу пафосну манеру, властиву українському документальному кіно, завдяки незвично динамічному монтажеві, де не залишається місця для емоційних авторських роздумів. А нейтральний професійний голос журналіста, що швидко передає факти, залишає їх оцінку глядачеві.
Результатом стало те, що стрічку досить прихильно сприйняли жителі різних регіонів України. Напевно, саме так, не приймаючи пафосу жодної зі сторін у минулій боротьбі й розуміючи кожну, сьогодні можна говорити з громадянами єдиної України про їхню спільну історію.
 
Ukrainien Kaleidoscope Український калейдоскоп №2, 1999.
Категорія: ЗМІ про | Переглядів: 693 | Додав: lukanov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Block title
Теги
Вона працює а ми? Путін і стовп Тимошенко піарить Есхіла Симоненко і Ткаченко плюнули журнал Напади на журналістів Депутат Ткаченко і бухвет Янукович почує і що? Про теплі яйця на долоні Свинячий грип - не трихомоноз Литвин - плагіатор геноцид - президент України Янукович не читатель Бандеру позбавити героя Бандера сміється Янукович скаже як завяже Геній лисий Бузина Рибка - гордість чоловіча Сковорідк Фестиваль одного фільму імені Азаро Перша книга про третього президента Бандера мазохіст? Любові Бандери на зйомках фільму Бандера писал стихи Табірний роман у листах Українське кіно в голландському фес Рецензія фільму про Валерія і Джекі Вони в житті не зустрілися Півгодини про Козюльки Гітлерувати - не злочин Козюльки з носа України Толстой поруч з Лукановим Премія імені Берії П'яні вбивці чи без вини винні? За що мені любити донбасян? Табачник: полковник запасу - мініст Ліна незрівнянна Бакай - шахраї Жертва насильницької українізації В Україні нема російськомовних регі Табачник помирився з Колесниковим дискусія не про Бандеру Сталін біля своїх жертв Могильов - Бабруйськ Шевченко це Сталін Рідна Москва Бандери Кремль визнає Бандеру Янукович яйце і вінок ЧА і УПА SMS шахрайство білі шкарпетки Кучми Донбасяни-2 пологівський маніяк кукурікає колісниченко Михалков провал фільму Голодомор без перспективи Стаханов - Фхметов Кіріл Мазепа і свідоміти Не вбивайте Януковича! Азаров і пеня Проституційний суд простодушність грабіжників Путін задушиш у обіймах? Пшонкіна прокуратура фальсифікації шістнадцять років том Януковичу заборонено Наступна Ліна Костенко? Всі сидять япона мать! рік при владі Януковича куди стрибати замість гречки? бійка у ВР
Лічильник
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz