П`ятниця, 26.04.2024, 07:17
Юрій Луканов - серйозний журналіст, який часто валяє дурня
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Основне меню
Почувайтеся як у дома, але не забувайте, що в гостях [1]
Новини [3]
Свіжа козюлька [35]
Поточні міркування і спостереження [11]
Колонки [29]
Розслідування [4]
ЗМІ про [31]
Інші матеріали
Головна » 2010 » Березень » 19 » Неперевершена Ліна
12:31
Неперевершена Ліна
Сьогодні незрівняній Ліні Костенко виповнилося вісімдесят років. Справа і в тому, що вона поетеса-боєць і ніколи не йшла на жодні компроміси. Вона не написала жодного гівняного рядка про Леніна і партію. Справа і в тому, що її років п`янадцять не друкували і вона писала в стіл. Справа і в тому, що вона анти попса, яка не займається просуванням своїх творів. Вони це роблять самі за себе. Справа і в тому, що вона, вибачайте за пафос, відчуває кревний зв’язок з цим народом і регулярно їздить у експедиції у Чорнобильську зону, де вивчає, як це не дивно, народні звичаї. Бо і там живе народ. Вона відкрила там жінку, яка після катастрофи раптом почала писати вірші і піше їх не на папері, а озвучує зразу, наче їй всевишня сила їх диктує.

Отож, справа в усьому цьому. Але це все міг робити більш або менш талановитий літератор. Найголовніше: Ліна Костенко написала таааакі вірші, яких не писав ніхто і ніколи!!! Навіть не вірші, а романи у віршах – „Маруся Чурай” і „Берестечко”. Це та поезія, яку неможливо аналізувати. Бо будь-яке слово про неї перетворюється на фальш. Ці вірші можна тільки читати і ними захоплюватися.

Ми маємо бути щасливі, що живемо в її епоху. А кожного, хто хоч на мить зустрічався з нею, колись дослідники розірвуть на шматки. Бо сьогоднішня епоха це не Януковичі, Ющенки, Кравчуки і, прости Господи, Азарови. Сьогоднішня епоха – це Ліна Костенко.
 
Нашвидкуруч погортав „Марусю Чурай” і зразу купу перлів знайшов. Які блискучі характеристики! Які метафоричні думки! Точний вислів: скаже – як зав`яже.
 
***
 
Ото за те й судити мене треба.
Всі кари світу будуть замалі.
Моя любов чолом сягала неба,
а Гриць ходив ногами по землі.
 
***
 
Він не якийсь. Він сам собі Вишняк.
У нього скроні в срібній папороші.
Буває так, що слава на дурняк,
а в нього слава за великі гроші.
 
Як він уміє красно говорить!
Які у нього займища і луки!
Вся Україна полум'ям горить,
він і на цьому теж нагріє руки.
 
***
 
Чужа душа – то, кажуть, темний ліс.
А я скажу: не кожна, ой не кожна!
Чужа душа – то тихе море сліз.
Плювати в неї – гріх тяжкий, не можна.
 
***
 
Від того кидавсь берега до того.
Любив достаток і любив пісні.
Це як, скажімо, вірувати в Бога
і продавати душу сатані.
 
***
 
 Ну, є ж про зраду там які статті?
Не всяка ж кара має буть незбожна.
Що ж це виходить? Зрадити в житті
державу – злочин, а людину – можна?!
 
 ***
 
Отож скажу відкрито і вселюдно.
Буває всяко, доля – не черінь.
Любов – це, люди, діло неосудне.
По всі віки. Во вік віків. Амінь.
 
***
 
 Нестерпний біль пекучого прозріння!
Яка мене обплутала мана?
Чи він мені, чи я йому – нерівня.
Нерівня душ – це гірше, ніж майна!
 
***
 
Але ж, мабуть, ми правди не зурочим,
що світ вже так замішаний на злі,
що як платити злочином за злочин,
то як же й жити, люди, на землі?
 
***
 
 Вона й мені казала:
– Як не буде,
не скигли, доню, то великий брид.
Здушили сльози – не виходь на люди.
Болить душа – не виявляй на вид.
 
***
 
– Ох, не рівняй! Роти в людей, як верші,
Ти кажеш – батько, а життя біжить.
Наш батько – з тих, що умирали перші.
А Гриць Бобренко – з тих, що хочуть жить.
Категорія: Поточні міркування і спостереження | Переглядів: 2387 | Додав: lukanov | Теги: Ліна незрівнянна | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Block title
Теги
Вона працює а ми? Путін і стовп Тимошенко піарить Есхіла Симоненко і Ткаченко плюнули журнал Напади на журналістів Депутат Ткаченко і бухвет Янукович почує і що? Про теплі яйця на долоні Свинячий грип - не трихомоноз Литвин - плагіатор геноцид - президент України Янукович не читатель Бандеру позбавити героя Бандера сміється Янукович скаже як завяже Геній лисий Бузина Рибка - гордість чоловіча Сковорідк Фестиваль одного фільму імені Азаро Перша книга про третього президента Бандера мазохіст? Любові Бандери на зйомках фільму Бандера писал стихи Табірний роман у листах Українське кіно в голландському фес Рецензія фільму про Валерія і Джекі Вони в житті не зустрілися Півгодини про Козюльки Гітлерувати - не злочин Козюльки з носа України Толстой поруч з Лукановим Премія імені Берії П'яні вбивці чи без вини винні? За що мені любити донбасян? Табачник: полковник запасу - мініст Ліна незрівнянна Бакай - шахраї Жертва насильницької українізації В Україні нема російськомовних регі Табачник помирився з Колесниковим дискусія не про Бандеру Сталін біля своїх жертв Могильов - Бабруйськ Шевченко це Сталін Рідна Москва Бандери Кремль визнає Бандеру Янукович яйце і вінок ЧА і УПА SMS шахрайство білі шкарпетки Кучми Донбасяни-2 пологівський маніяк кукурікає колісниченко Михалков провал фільму Голодомор без перспективи Стаханов - Фхметов Кіріл Мазепа і свідоміти Не вбивайте Януковича! Азаров і пеня Проституційний суд простодушність грабіжників Путін задушиш у обіймах? Пшонкіна прокуратура фальсифікації шістнадцять років том Януковичу заборонено Наступна Ліна Костенко? Всі сидять япона мать! рік при владі Януковича куди стрибати замість гречки? бійка у ВР
Лічильник
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz